28 mai 2010

Hercules marathon ... Citius, Altius, Fortius

Foto: Dan Damian,Eugen Andrei,Miron,Vasi Perju, Adriana Matasaru aka Paici, Klara Veress, Razvan Pata, Daniel Humelnicu aka Hume, Liviu Demetrescu, Carmen Moga
Serban Sambotelecan, Silvia David aka SiS,Ciprian Ortan, Calin Tiru, Bogdan Solga, Florentin Petrescu aka Florentzo, Cristian Brecica,Lucian Lacan

Niste prieteni s-au hotarat sa organizeze un concurs de maraton pe traseu montan, intr-o zona superba, prilej cu care aveam ocazia sa ma intilnesc cu o multime de prieteni pe care altfel ii vad destul de rar.
Astfel ploaia, noroiul si distanta nu pot deveni o opreliste.
Tehnic Hercules maraton insemna 37,5km si 2030m diferenta de nivel pozitiv si 2030m negativ, adica what's go up must go down:)...
Plecam cu noaptea in cap din Cluj, ajungem inca pe soare la Herculane, dar cum ne lalaim la povesti ajungem aproape odata cu ploaia in zona Bobot sa ne facem damblaua la catarat. Ne intalnim cu Cata si Sivia din Buc, care mai harnici, au catarat intre timp fisura Bobot. Dupa 2 reprize scurte de ploaie stanca e relativ uda, dar asta nu ne impiedica sa ne dam. Ca atare dau cu basca de gard si pusc o tranta chiar aproape de top, aprox 6-7m, colac peste pupaza Mihnea se catara pe un traseu care avea ac top ca si mine si aflat la 2-3m sub mine privea cu groaza cum cad. Din fericire reusesc sa fac un pas lateral in cadere si-l scutesc de emotii dar din manevra asta iese un penduleu in care ma ard cu coarda temeinic la mana si la picior.

Dupa o pauza de 7luni is cam varza la catarat, nu prea fac mare lucru dar macar m-am miscat. Oricum de alergat nu aveam chef absolut de loc. Speram ca episod-ul cu catarat-ul sa-mi redeschida apetitul pentru miscare in general...lucru care s-a si intamplat.
Ne intoarcem la Dumbrava unde lumea e in plina efervescenta. Gianina si Alin sunt in transa si alearga de colo colo incercand sa rezolve toate probleme care apar. Cred ca efortul de a organiza asa un eveniment e urias si pot spune cu mana pe inima ca ei s-au descurcat de minune.

Ne intalnim cu gashca de la Alternative , majoritatea implicati ca si voluntari. Multi dintre ei vor doarmi cu cortul pe deal ca sa fie la punctele de control la ora start-ului. Logistica si comunicarea au fost la inaltime, traseul ales a fost unul logic si variat, pacat doar ca ceata ne-a ascuns pe alocuri pitorescul peisajului, iar amplasarea punctelor de revitalizare optima.

De la Cluj am venit cu Oana inscrisa la semimaraton, Claudiu si Mihnea de la CAR si Alpar pe care l-am convins pe ultima suta de metrii la o bere sa vina si el la maraton. Spre seara ne retragem urmand sa ne intalnim duminica de dimineata la start.

Ma bucur de ficare data cand descopar ca alaturi de obisnuitii participanti, sportivi convinsi, apar si oameni pentru care sportul asta nu e telul suprem, de fapt cred ca ei sunt adevaratii invingatori aici. Pentru ca atunci cand timpul tau se consuma intre birou si familie sau alte probleme cotidiene e mult mai greu sa-ti gasesti motivatia pentru a te antrena sau a te inhama la un asemenea efort.

Si cand acesti oameni reusesc sa-si depaseasca temerile si se rup de mlastina in care te arunca rutina si problemele de zi cu zi, maratonul e cireasa de pe tort.
Astfel cred ca in acest concurs nu au existat invinsi ci doar invingatori...

Dar iata-ne si duminica dimineata aliniati la start. Target-ul meu era sa termin sub 5h. Tactica era simpla: am estimat fiecare din cele 12munci pe 3 scenarii: worst case terminam in jur de 5h50min, unul mediu 5h05min iar scenariul favorabil 4h 50min. Astfel pregatit aveam pentru fiecare punct de control un timp limita. In mod evident am renuntat la clopotul lui Gauss si am luat cel mai favorabil/respectiv nefavorabil scenariu, listate pe un capat de hartie prins sub ceas.

Din acest moment rolul restul-ului concurentilor era doar tactic, nu strategic:).
cu alte cuvinte nu mi-am propus sa depasec pe cineva anume ci doar sa ating un target personal. Totusi e important sa gasesti o formula in care sa nu alergi solitar ci sa ai un "partener de concurs" care sa te motiveze. Acesta s-a nimerit sa fie Paul din Cluj, impreuna cu care am alergat aproape 27km...Multumesc Paul!

Prima portiune e soseaua care m-a incurcat oarecum pentru ca aici am rupt contactul cu plutonul fruntas format din 15 sportivi. Pe prima portinue de urcare merg prudent credincios target-ului meu. Apoi decid sa adaptez strategia si sa sa incerc sa castig cat mai mult timp acolo unde e posibil indiferent ca e urcare/plat/coborare. Dupa 15km am deja 20min in interiorul target-ului.

Alerg cot la cot cu Paul, intr-un ritm care cu siguranta ne aduce sub 5h. Trecem de Bogaltin dupa care urmeaza cea mai tare urcare a traseului aprox 900m pe 8km...
Aici ajung sa am contact vizual cu concurentii din plutonul fruntas. Urcam constant
fara excese, fapt ce ne aduce tot mai aproape si tot mai in interiorul timpul target. Acum alergam in 3 impreuna cu Dana (cistigatoarea fetelor).

Iesiti la gol alpin intram in ceata, dar ruta e marcat excelent si nu avem probleme. Alergam de aproape 3h si ma gandesc ca acum Oana ar trebui sa termine, nu stiu cum dar asta e un gand reconfortant...Aici depasim cativa concurenti aflati mai in fata, lucru care conteaza dar nu reprezinta o mare realizare. Tot aici apar si ceva crampe musculare atunci cand fortez un pic pe urcare. Rezolv animalic cu citiva pumni dati in muschi. Pe coborarea din saua Prislop cand mai am aprox 10km maresc ritmul si declansez atacul final.

Alerg tare pe coborare prin noroiul amestecat cu bolovani, de multe ori alunec si sunt la limita caderii dar ma redresez, cred ca daca as fi alergat mai incet pb as fi cazut...E o adevarata frenezie, nu ma intereseza nimic altceva decat pasul urmator. Ma biciuiesc permanet mental si nu simt efortul, aproape ca un animal haituit. Depasesc cativa concurenti, printre care si pe Horia, care ulterior imi zice ca avea probleme din cauza glicemiei.

De la Prisacina alerg impreuna cu Luci Clinciu pana aproape de biserica Doboroaia, dupa care intru in dinou in cavalcada coborarii. Intre timp am pierdut suportul tactic cu timpul intermediar si alerg cat ma tin puterile. Depasesc multi concurenti de la semimaraton...stiu ca sunt printre primii 10 dar ceea ce conteaza cu adevarat e ca am recuperat 25 minute din timpul pe care mi l-am propus.

Trec linia de sosire dupa 4h 24minute pe locul 5 la categoria 30-40 ani, din 60 si locul 10 la general din 135. 20 minute mai tarziu incepe o ploaie rece de toamna.
Oana terminase in 3h si 7min concursul de semimaraton pe locul 13 din 37 de concurente la feminin.
Alte rezultate aici .

Dupa 10min apare si Paul iar Mihnea, Claudiu, Ioana S, Alpar, Alin cateva zeci de minute mai tarziu.
Ioana  S locul 4 la feminin devansata la cateva secunde de Silvia si 69 general in 5h 44min, Cristina locul 12 la semimaraton, Paul locul 12 4h31min, Cata cu 4h si 50min, Claudiu locul 41 in 5h si 15min
Mihnea locul 49 in 5h 23min, Alpar locul 95 in 6h 24min , Alin Corha 98 in 6h 31min.
Dar dupa cum spuneam mai devreme, eu cred ca toti am castigat cate ceva dar mai ales cei care in ciuda indoielilor si al lipsei de antrenament au reusit sa termine...Un timp bun si o clasare in top insemna timp si antrenament, iar pentru cei care nu il au eu zic ca e nevoie cu adevarat de curaj si vointa sa te inhami la sa ceva. Dar rasplata e pe masura, pentru ca limitele si lanturile ce ne tin in pasivitate vor fi fost rupte pentru totdeuna, nu degeaba numele a fost MARATON HERCULES...spiritul olimpian ne-a patruns pe toti.

Pentru asta multumesc Gianina si Alin pentru efortul vostru.
Ruta:

Running route 487321 - powered by Runmap 


4 comentarii:

Calin.Crainic spunea...

felicitari, Valene! esti bun.

Elena & Alexandru FODOR spunea...

Felicitari Adi!

Ne vedem in Ciucas daca vi si atunci poate prindem timp si de o bere, doua, treispe...

Adi Valean spunea...

Felicitari si voua!
Cu maratoanele doar la toamna, acu incepe sezonu si la alte sporturi:))

Da pentru niste beri gasim un pretext...

Anonim spunea...

Felicitari varu! Esti o adevarata susrsa de motivare pentru o viata sanatoasa.. in continua miscare.
Live long..stay strong.