5 octombrie 2009

Maraton Piatra Craiului 2009

MaratonPiatraCraiului 2009 site oficial


English version

2-oct-2009
Oana, Ioana, Claudiu, Paul si cu mine stam la o pensiune cocheta la 3-4 km de Zarnesti.
Vineri seara ne validam inscrierile si intalnim prietenii din Timi: Gianina si Alin, Elena si Alex, Alin multa lume, atmosfera super faina, merita sa vi chiar si numai pentru asta.

Pe Oana o bate gandul la o inscriere ad-hoc, din pacate predarile de proiect din ultima vreme pot fi un antrenament bun pentru nervi dar mai putin pentru alergat pe dealuri.

3-oct-2009
Ploua mocaneste, ceatza invaluie tot muntele dar atmosfera din Zarnesti sambata dimineata este departe de a fi apasatoare, dimpotriva...
300 + de oameni asteapta cu nerabdare startul maratonului Piatra Craiului 2009.
300 + de ciudati bat marunt din picioare.

La ora 9 si 16 minute am pornit. Sunt undeva la coada grupului.
Incep economic si incerc din reflex sa ocolesc baltile si paraiele formate pe sosea.
Nu neaparat inutil, prefer sa am echipamentul uscat cat mai mult timp.
Ploua marunt si sustinut de ore bune.

Zarnesti - Saua Funduri
(km 15, mai bine de 1000 m dif de nivel la urcare)

Chiar si in relantiu, depasesc multa lume, dupa izvor trecem apa si continuam pe poteca, aici ocolesc puntea trec paraul prin apa si depasesc primul grup mai mare, apoi pe poteca prin noroi.
Aici colegii din Cluj raman mai in urma.
In zona o vad pe Elena, o incurajez si merg mai departe...Mult mai e...

Din nou pe drum e alunecos si obositor din cauza noroiului. Ploua in rafale. Am la mine haine de schimb dar ritmul e sustinut si pare din ce in ce mai putin probabil ca o sa ma opresc sa ma schimb...

Dincolo de satul Magura, dupa primii 5km grupul s-a farmitat...e mai comod de depasit sau sa fi depasit. ca la orice concurs imi gasesc cate un competitor care cand trece in frunte cand il depasesc. Pana la saua Funduri traseul e relativ usor, iar panta are destule portiuni unde se poate alerga. La primul punct de revitalizare ma intalnesc cu Alex, o vreme alergam impreun apoi el scade ritmul...o ajung pe Gianina chiar inainte de sa...

Urmeaza partea finala din creasta Pietrei Craiului, cu portiuni mai inguste unde nu e bine sa aluneci, si coborarea spre cerdac si marele Grohotis. Pe portiunile abrupte e montata coarda fixa.
Nu stiu de ce raman cu ideea ca avem 20 min timp mort (e oprit croniometrul) si nu ma grabesc, pierd destula vreme aici. ma ajunge Alex ...

Saua Funduri - umerii PC - marele Grohotis - ref Spirlea - Paliul Foii
(km 24, dif nivel 1000m negativ, aprox 200 pozitiv)

Cand aflu ca de fapt nu-i timp mort dau drumul la picioare si schiind pe grohotis incerc sa recuperez timpul pierdut. Futui...la partea mai tehnica chiar aveam un avantaj...na asta e...

O ajung pe Ioana din BV, ea are un meci pentru locul I cu Gianina, si cu Adi din BV.
Mergem cu atentie, pe unele portiuni e nevoie sa te descateri...

Scopul meu e sa termin cursa undeva in jur de 6h, cum nu am mai parcurs traseul nu am nici un reper, fug cumva orbeste fara o tactica precizata...destul de gresit de altfel.
Pusc si o tranta sanatoasa alunecand pe noroi, dar inafara de ceva vanatai nu sunt consecinte...Am mare noroc cu betele de ski care desi m-au incurcat teribil la alergat la urcare si coborare sunt nepretuite.

Singura tactica e sa ma misc rapid acolo unde terenul permite. Schiatul prin grohotis aduce ceva pietricele in adidasi...tre sa fac o halta scurta sa le scot ca altfel imi fac praf picioarele.

La ref. Spirlea unde e practic 1/2 din circuit fac un pis-stop care astepta de la iesirea din Zarnesti. Uff...alta viata.
Aici Gianina, Alin Ciula si ceva prieteni de-ai lor ma depasesc...O iau si eu la vale dupa ei, si ii ajung, o vreme alergam impreuna. Apoi Gianina care isi simte adversara in apropiere mareste ritmul.

La Plaiul Foii stau 2-3 minute, mananc bucatele de banane, un sfert de power bar si o cana de ceai cald. Am avut in rucsacel un camel-bag cu 2L de ceai cald ...o idee buna. Sper sa-mi ajunga pana la finish.

Plaiul Foii - ref Diana - coltul Chiliilor - Zarnesti
(aprox 700m pozitiv, 700 m negativ, ultima etapa km41)

Pe pajiste spre Diana, resimt oboseala din plin, iar urcusul efectiv ma rupe...dar string din dinti si mentin ritmul constant. Nu ma gandesc deloc sa o las mai moale sau sa fac o pauza desi muschii imi pusca de la efort.

Pe urcus ma depaseste iarasi Alex si un grup de 3-4 concurenti.
Eu estimasem gresit ca pana la refugiu sunt 800-900m dif de nivel, asa incat ajuns in poienita surpriza e totala...un adevarat boost de energie...de acum doar coborare.

In sfarsit imi dau seama ca pentru a termina sub 6h trebuie doar sa alerg constant si sa am grija la picioare. bag rapid un power gel si ma lansez.

Depasesc repede grupul din fata si continui prin padure pe poteca de coborare...
Cand ies din padure il ajung iarasi pe Alex si continuam in acelasi ritm. E reconfortant sa mai schimbi cu cineva o vorba, in fine Alex care e mai vorbaret face un adevarat dialog :)...eu mai econom, ma multumesc sa-i raspund din cand in cand...

Noroiul care ne-a incurcat tot drumul acuma ne omoara, piciorul intra pana la glezna din loc in loc, iar daca ocolesti pe iarba e ca pe patinuar.

Tinem un ritm constant, aud voci in spate dar nu pot sa ma concentrez si sa ma intorc...
Sper doar ca si ei sunt la fel de obositi ca si mine.

Din saritura in saritura peste balti si paraiase ajungem la drum.
Aici ma lansez pentru finish, trec pe modulul de animal si dau tot ce pot...

Sunt cat pe ce sa ma pierd la intrarea in Zarnesti...vad sensul giratoriu unde se afla amplasat punctul de final.

Am o supriza foarte frumoasa cand vad cata lume e acolo. Toti aplauda, striga, suna din clopote creand o atmosfera extraordinara.

Cu un ultim boost de energie termin in sprint...

5h 39 minute de efort, durere, agonie si speranta...inutil sa incerci sa explici cuiva din exterior despre ce e vorba.

1minut mai tarziu ajunge si Alex...ne felicitam...Bravo!

Abia acum incep sa simt crampele musculare. ma intalnesc cu Gianina si Alin: Bravo si voua!
Felicitari:
Gianina a scos un timp fantastic, 5h si 30minute, ameliorand recordul fetelor su 30 minute!!!
Alin a ajuns in 4h si 50minute, un timp excelent, pe locul 4 la 30-40 ani.
Elena ajunge si ea pe 3 la 30-40 ani.
Alex pe 11 la 30-40ani.

Ioana din CJ pe 6 la 18-29 ani.
Paul (CJ) (6h45) si Claudiu (CJ)(7h44), ajung ceva mai tarziu, dar la fel de satisfacuti.

Cat despre mine am aflat cu mare si placuta surprindere ca m-am clasat pe locul 10 la 30-40 ani, din aprox 90 concurenti la categorie si inca nu stiu la general dar estimez ca undeva intre 20-30 din cei 330 concurenti...

Iar despre concluzii, Alex le-a rezumat atat de bine incat spre sa-mi dea permisiunea sa-l citez:
Alex Fodor despre MPC 2009
preluat de pe blogul http://hoinarii.blogspot.com/

"Concursul a fost organizat de cineva care a mancat concursuri de acest gen pe paine si asta s-a vazut in fiecare detaliu.
...............................
Pe traseu au existat spectatori. Da, ati auzit bine -spectatori. Asta in conditiile in care afara era o vreme de sa nu scoti nici un caine din casa. Organizatorii au trimis copii pe traseu cu surle si trambite (la propriu) care incurajau frenetic fiecare concurent.

Daca conteaza?! In momentul in care iti bubuie capul si nu mai ai saliva sa vezi ca cineva te incurajeaza face cat o mie de energizante. Pe de alta parte, respectivii copii vad ca inseamna sa faci miscare si poate asta e cel mai mare castig.

Oamenii din punctele de control si alimentare au fost entuziasti. Si asta conteaza enorm. Nu ai sentimentul ca tu ii mananci din timpul lui pretios si ca a trebuit sa te astepte acolo in ploaie. Sareau sa te ajute si se agitau in jurul tau. Te incurajau. Da, pentru zambetul si incurajarea respectiva merita sa dai tot ce poti intre 2 CP-uri.

In paralel a avut loc MPC junior. Geniala idee. Ei sunt cei care vin din urma. Si trebuie incurajati si sustinuti. Fiecare concurs ar trebui sa aiba si o proba dedicata juniorilor. TOTI juniorii au fost premiati in mod egal.

Premierea nu a inceput pana nu a trecut ultimul concurent. Fenomenal. S-a spus de la inceput ca o sa fie asa si asa a fost. Organizatorii au stat pana a trecut ultimul concurent linia de sosire. Fiecare concurent era apaudat. Unic!

Premierea a avut loc la Casa de Cultura si s-a intins pe mai bine de 3 ore. De ce? Pentru ca FIECARE participant a fost premiat.

Fiecare concurent si-a auzit numele, a primit diploma de participare, a urcat pe scena si a fost aplaudat.

Daca conteaza? Pai sa vedem...E un sport de masa. Nu e facut numai pentru sportivii profesionisti sau elita. Si in momentul in care si cei care termina maratonul in 9 ore jumatate isi aud numele si au si ei sentimentul ca au realizat ceva, anul viitor o sa se antreneze mai bine, o sa povesteasca si celorlati ce au reusit ei sa faca si asa se propaga spiritul maratonului.
Nu e vorba de hartia pe care o primesti. E vorba ca eforturile tale au fost si ele apreciate. E vorba de secunda aia cand iti auzi numele si 300 de persoane te aplauda. Pentru secunda aceea merita sa te antrenezi, sa iei Ketonal, sa manaci noroi cu lopata, sa tremuri de frig si sa pici frant de oboseala la final.

Cel mai emotionant moment a fost cand Lucian a premiat concurentul de la categoria...70 ani!

O sala intreaga s-a ridicat in picioare si timp de 5 minute nu s-a mai auzit decat un ropot asurzitor de aplauze.

Pentru atmosfera care s-a creat la acest maraton merita sa faci orice efort pentru a lua startul. A fost cel mai frumos concurs la care am participat..."

Maratonul Piatra Cariului 2009 a fost o adevarata pledoarie pentru S P O R T.

Mai mult decat ceea ce toata mass-media, ziarele, ministerele si programele guvernamentale vor reusii sa faca vreodata in Romania.

A fost mult mai mult decat ceva concret: concursul, organizarea, desfasurarea, particpantii sunt acum parte dintr-un gest care pentru mine are o dubla semnificatie:
Pentru mine asta e semnul ca SPORT-ul in Romania insemna multa SPERANTA!

English summary:


3-october-2009
Piatra Craiului marathon it's more than a contest.
Mountaineers, athletes, other sportsman gather
every year for one of the hardest experience in the mountains: a mountain marathon.

Technical details:
41 km,
2150m difference oh
positive height and
2150m difference oh
negative height .
Start at the height of 750m, maximum height is 2000m.
Most of the route is on mountain trails with some steep sections equipped with fixed ropes, and some exposed rock sections.

In all a real adventure.
Piatra Craiului Marathon started in 2006.
In 2009 Salomon becomes the main sponsor and more sportsmen and sportswomen come to compete.

3-oct-2009 was a cold, rainy and cloudy day, but fill with joy of more than 300 people determined to participate, finish and win the competition.
It was raining all the time. Lowest temperature was -2*C
Mud and wet rocks made the race treacherous and even harder.


After 4h first sportsmen finished the race.

I finished the race in 5h 39min on 10th place from 100 at my age category(30-40)
and 31 from 300 overall.


The longest time was 10h...

Excellent organization and superb atmosphere made Piatra Craiului Marathon a place where I will come back and a MUST experience for any endurance sportsmen (with a good heart, stamina and good legs as an engine).


10 comentarii:

Cristi Trandafir spunea...

Felicitari !

...nu te supara ...da din ce club faci parte ? "CS Alternative TM" cumva?....ok atunci se explica :))

Calin.Crainic spunea...

esti tare, Valene! foarte bine!

Adi Valean spunea...

Multumesc, la anul ma astept sa fim mai multi acolo...ce ziceti?

gabi solomon spunea...

Felicitari pentru rezultat.

Anul asta am participat si eu pentru prima oara si chiar am fost impresionat de acest concurs. Se vede ca este organizat de niste oameni pasionati.

Ne vedem la anul din nou la start :D

Elena & Alexandru FODOR spunea...

Ma Adi si tu ai fost rapid cu blogul :)! Ce-i cu voi? Bag de seama ca nu suntei destul obositi....pai atunci sa ne vedem la anu' si sa obosim macar tot atat. Fain concurs, fain blog! Si da, ai rezumat cel mai bine: a fost o pledoarie pentru SPORT! La cat mai multi la anu!
Elena

Gorky spunea...

Felicitari mestere :)

Andrei Marin spunea...

Felicitari! Admirabil!

Adi Valean spunea...

...si nu ma refer neaparat la maraton, ca sunt destule de facut prin Crai :D

Sinziana Vinatoru spunea...

Din blog in blog am ajuns si aici :)
Felicitari! Timpul pe care l-ai scos e excelent!

Sorella spunea...

Bravo, fratello !
Te felicit si pentru performanta, si pentru pledoarie!
Pup la voi :-)